Utánpótlás-nevelés: az irány jó, de messze még a cél

2014. január. 29., 19:13   |    

Utánpótlás-nevelés: az irány jó, de messze még a cél

Hétfőn – mások mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének jelenlétében – a hazai labdarúgás fejlesztésének stratégiai irányairól rendeztek konferenciát Telkiben, ahol a résztvevők egyetértettek abban, hogy jelenleg ugyan jó irányba tart a magyar utánpótlás-nevelés, de további változásokra lesz szükség.

A konferencia elején Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja, az esemény házigazdája arra kérte azokat a jelenlévőket, akik külföldön játszottak és dolgoztak, hogy kötetlen konzultáció keretében osszák meg a hallgatósággal tapasztalataikat.

-Szükség van a közös gondolkozásra, nyitottságra, az új ötletekre, programokra, szakmai javaslatokra. A kormány minden támogatást megad az utánpótlás-neveléshez, fontos, hogy ezt összehangoltan, magas színvonalúan tegye teljessé – mondta el bevezetőjében Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja, a konzultáció egyik szervezője.

A belga Double PASS, Dárdai Pál és a korábban külföldön játszó volt válogatott labdarúgók tapasztalatai és beszámolói alapján megállapítható, hogy a szakmai hatékonyság javítása érdekében a korszerű életkori sajátosságokra alapuló módszertan alkalmazásának területén kell előre lépnünk.

-Az elkövetkezendő időszakban az MLSZ 2020-ig szóló stratégiai tervének átgondolása, frissítése a feladatunk, a konzekvenciák levonását követően pedig a felelősök és határidők kijelölése - mondta Bánki Erik.

Az eseményen az OTP Bank által támogatott Bozsik-program kapcsán megerősítették, hogy a program megfelelően biztosítja a tömegesítés feltételrendszerét, és lehetőséget ad a tehetségek kiválasztásra. Erre bizonyíték, hogy mintegy 130 ezer gyermek vett részt 2013-ban a program egyesületi és intézményi részében összesen. Az utánpótlásképzés szakmai színvonalának emelése érdekében azonban további korrekcióra van szükség, e nélkül ugyanis a program valódi célkitűzését csak részlegesen tudja megvalósítani.

A következő időszakban kiemelt hangsúlyt kap az OTP Bank Bozsik-programban dolgozó, különösen a 6-13 éveseket felkészítő edzők átképzése, tudásszintjének növelése, a Szalai László által vezetett MLSZ edzőképző intézet koordinálása mellett. Fontos az is, hogy jelentős számú újonnan képzett szakembert lehessen bevonni ezen a területen a munkába, a megfelelő edzői licenc birtokában.

A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a megkezdett infrastruktúra-fejlesztéseknek folytatódniuk kell, mind az intézményi labdarúgás, mind az egyesületi labdarúgás területén. Megfogalmazódott az a cél is, hogy a kiemelt utánpótlásképző műhelyek és alközpontok kapcsolata a közeljövőben tovább erősödjék.

A hírkategória további hírei

Általános
Megkezdődött a 2017-es Pro-licences képzés
Általános
Szakmai napon vettek részt a hazai kapusedzők
Általános
U17: szakmai utánpótlásnapok Telkiben
MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • MOL