Sikeres UEFA-konferenciát rendezett Budapest

2013. október. 12., 13:05   |    

Sikeres UEFA-konferenciát rendezett Budapest

Az európai szövetség kétévente rendezi meg edzőképző konferenciáját, idén Budapest adott otthont az eseménynek, amelynek díszvendége Sir Alex Ferguson volt.

Az UEFA hosszú ideje kulcsfontosságú kérdésként kezeli az edzőképzést, kiemelt szerepet tulajdonít a labdarúgásban dolgozó szakemberek felkészítésének, mert ez jelentheti a garanciát az európai labdarúgás folyamatos fejlődéséhez. Az alapelv szerint a jól képzett edzők jó futballistákat nevelnek ki, és ezáltal kontinens-szerte lehetőség nyílik a magas szintű labdarúgás lehetősége.

Az edzőképző szakemberek idei továbbképzését az UEFA és a Magyar Labdarúgó Szövetség közösen rendezte meg Budapesten, az 54 európai tagszövetség edzőképző igazgatói, technikai igazgatói, edzői, instruktorai egy hetes konferenciát tartottak a magyar fővárosban. A workshop mottója, az "Emelni a szintet" is jelezte, hogy a megbeszélések fő témája az edzőképzés további fejlesztése, hatékonyabbá tétele volt.

A csütörtöki programzárás után a szakemberek egyetértettek abban, hogy nagyszerű rendezés mellett szakmailag is magas színvonalú volt a konferencia, mind a témaválasztást, mind az előadások nívóját tekintve.

- A konferencia fő témája az volt, hogy az edzőképzés vezetői, valamint az instruktorok milyen módszerekkel tudják még hatékonyabban felkészíteni a jövő szakembereit - mondta az mlsz.hu-nak Szalai László, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatója. - Nemcsak a szigorú értelemben vett futballszakma szerepelt a terítéken, fontos szelet jutott a kommunikációnak vagy éppen a pszichológiai kérdéseknek is. A résztvevők módszertani kérdéseket vitattak meg, arról beszéltek, melyek a leghatékonyabb oktatási metódusok az edzőképzésben. Több ország szakemberei is bemutatták, hogy náluk milyen módszerekkel dolgoznak az edzőképzés területén, saját előadásainkban mi is ízelítőt adtunk abból, milyen irányban indultunk el, mit tartunk a legfontosabb szempontoknak munkánk során.

A konferencia során az interaktivitásra helyzeték a hangsúlyt a szervezők, folyamatos kérdésfelvetések, kiscsoportos vizsgálatok segítségével jártak körbe egy-egy témát, és vonták le belőlük a megfelelő konklúziókat.

- Érdekes volt belelátni más futballkultúrák képzési felépítésébe, de azt is fontosnak tartom, hogy saját bemutatóink visszajelzései alapján megerősítést nyert, hogy jó úton indultunk el, több ország is hasonló értékek mentén szervezi az edzőképzését. Neves külföldi szakemberek jöttek oda hozzám, és fejezték ki szimpátiájukat azon elképzelésünk kapcsán, hogy visszatérjünk a magyar labdarúgás tradícióinak megfelelő képzéshez, megpróbáljuk visszacsempészni azokat a stílusjegyeket a játékba, amikkel régen nagy sikereket értünk el - tette hozzá Szalai László.

coach2|

Az előadások mellett szerdán és csütörtökön gyakorlati bemutatók is szerepeltek a programban: először Szalai László vezetésével a Bozsik-stadionban, a Honvéd akadémiájának játékosaival vezényeltek bemutatóedzést a hazai szakemberek, majd Telkiben a pályán való kommunikációt mutatta be két elismert szakember, a svájci U17-es válogatottal korosztályos vb-t nyert Dany Ryser, valamint a német Werner Mickler.

- A résztvevők nem az edzésgyakorlatokra voltak elsősorban kíváncsiak a bemutató edzéseken, hanem arra, hogy az instruktorok hogyan kommunikálnak az edzőkollégákkal, mennyire segítik a munkájukat, hogyan jelzi a hibákat, pozitívumokat, egyszóval a módszertanon volt a hangsúly. Örülök, hogy kizárólag pozitív visszhangok jutottak vissza hozzánk a saját bemutatónkról, ez megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk - így Szalai László, aki hozzátette: a hazai edzőképzés átszervezése, hatékonyabbá tétele ugyanakkor nem produkál egyik napról a másikra látványos eredményeket, reményei szerint négy-ötéves időtávban hozhat érzékelhető javulást a hazai futballszakma minőségében a nemrégiben elkezdett munka.

Csütörtökön a konferencia díszvendége volt Sir Alex Ferguson, minden idők egyik legsikeresebb labdarúgóedzője, a Manchester Unitedet 13 bajnoki címhez és két BL-diadalhoz segítő skót szakember. Fergusont egy nagyszerű hangulatú pódiumbeszélgetés keretében kérdezték a jelenlévők, az idén visszavonult legendás futballszakember pedig örömmel válaszolt minden felvetésre, beszélt pályafutásáról, a pályakezdés nehézségeiről, az edzősködés árnyoldalairól.

- Érdekes témák kerültek szóba a beszélgetés során, számomra az egyik legfontosabb hozadéka az volt a találkozásnak, hogy éppen a világ egyik legelismertebb szakemberétől kaptam megerősítést egy olyan kényesebb témában, ami konfliktusokat generálhat a hazai képzésben, méghozzá az edzőképző tanfolyamokra való bejutáshoz szükséges, valamint azok elvégzéséhez megkövetelt elvárások szigorítása kapcsán. Ferguson elmondta, hogy az edzősködés nagyon nehéz hivatás, ezért a tanfolyamoknak is nehéznek kell lenniük, illetve már az oda történő bejutás sem lehet egyszerű. Csak így lehet megfelelően felkészíteni a hallgatókat választott szakmájuk nehézségeire, vagy ha nem tudják hozni az elvárt szintet, rámutatni, hogy ez mégsem nekik való feladat, és inkább ne akarjanak edzőként dolgozni - fogalmazott Szalai László.

Ferguson, egyebek mellett, őszintén mesélt arról, hogy mire nem készítették fel annak idején az edzőképző tanfolyamok sem, illetve javaslatokat tett, milyen fontos témáknak kellene szerepelniük a tananyagokban. Visszautalva néhány volt játékosa példájára megjegyezte: akinek túl nagy az egója, és azt hiszi, mindent tud a fociról, ne menjen edzőnek, mert sosem lesz belőle jó szakember. Éppen ezért minden egyes volt profi játékosnak a legalsó szintről kell elkezdenie a tanulást, és hosszú évek alatt felépítenie karrierjét. A világ legsikeresebb klubedzője beszélt arról is, miként próbálta csapattá összegyúrni a különböző futballkultúrából érkező játékosokat, illetve, hogy milyen jellemvonások alapján keresett futballistákat csapatába. Ferguson elmondta, hogy mindig is jól ismerte a klub utánpótlásképzéséből kikerülő fiatal játékosokat, három-öt éves intervallumban tisztában volt vele, kik érkeznek a felnőtt csapathoz, és így már a közös munka elejétől bátrabban mert nyúlni a fiatalokhoz.

A hírkategória további hírei

Általános
Megkezdődött a 2017-es Pro-licences képzés
Általános
Szakmai napon vettek részt a hazai kapusedzők
Általános
U17: szakmai utánpótlásnapok Telkiben
MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • MOL